kadaverdisciplin och böter – tacken för fyra års jobb

Ibland tror man inte det man läser. Men eftersom det står i två lokala tidningar, Östran och Ölandsbladet, är det troligen sant. Och är det sant så är det förfärligt.

Det handlar om fiber. Det handlar om Gärdslösa Fiber ekonomiska förening som efter fyra års jobb fixat fiber till 158 fastigheter i socknen. Jobbet är klart och nu lägger man ned. Inget märkvärdigt med det, kan tyckas.

Men när man läser vidare i ÖB blir man kall: ”De fick betala 75 000 kronor i straffavgift till länsstyrelsen, då de inte hade upphandlat projekteringen.”

Ordföranden i gruppen, Anders Marell, säger: ”De har inte tagit hänsyn till att vi är amatörer.”

Båda tidningarna berättar också att gruppen även torskade på 60 000 kronor till Borgholms kommun – för att den måste leta efter sina egna vattenledningar innan man kunde börja gräva för fiber.

Så hanterar kommuner och myndigheter folk och grupper som ideellt vill föra utvecklingen framåt! Alvarsamts ytterst modesta krav står fast: Landshövdingen och hela Länsstyrelsen måste avgå. Liksom hela Borgholms kommunledning. I dag!

Sune Flisa
ledarskribent
Shimla, Indien
Märkt , ,

2 tankar om “kadaverdisciplin och böter – tacken för fyra års jobb

 1. Tony skriver:

  Man kan konstatera att mot myndigheter måste man ha torrt på fötterna. Krav på upphandling mm. Kan det hänga ihop med ev. bidrag. Men de 60000 till kommunen. ABSURT !! Kunde inte Sune gått kursen tidigare o hjälpt dem hitta vattenledningen när de nu inte har koll.
  Man kan bara beklaga föreningen som fick ta smällen.Kan kanske förhindra att andra går på samma mina.
  Det är inte bara på landet det går trögt med fiber.Det blir nu fiber inom vårt egna område efter ett antal år av intresse Faktum är att alla inte är benägna att bygga ut sina nät i villaområden heller.Varför kan jag inte förstå./tony

  • degerhamn skriver:

   Hela fiberfrågan är en nationell skandal. Ingen har en susning om nånting. Och – vi bodde tidigare långt åt helsike ute i vildmarken, i Krokoms kommun i Jämtland, lika stor som Danmark men med hälften så många invånare som Öland. Där fick vi fiber till väggen i september 2011 – för 17 500 kronor. Vid fjällets fot! Södra Sverige lär vara den mest utvecklade delen av landet, men jag börjar undra… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: