alvarsamt fortsätter på alvarsamt2

Denna blogg är full men den fortsätter på Alvarsamt2.

Längst ned i bloggen hittar du sökruta. I den kan du söka personer, orter, händelser och mycket mer bland 1 760 inlägg med nästan 7 000 foton.

Besök också min sajt med novelletter, sagor och noveller. Klicka här.
Är du intresserad av cykling klickar du här.
Vill du se mina foton tagna från drake klickar du här.

* * *

Sista inlägget på Alvarsamt

Sommaren var het och lång – och torr. Solen på ett strålande humör. Regndropparna ensiffriga. Men så slog det om. Sydvästan knockades av nordostan. Öland bytte ansikte. Löven ställde ut skorna över en natt och drösade i backen. Färgorgierna uteblev. Det ljuva Öland blev ett grått Östtyskland.

Ja, så kändes det – till en början. Men man vänjer sig vid allt. Efter tio till tjugo mörka ”ska-vi-gå-i-ide-dygn?” kom livslusten tillbaka. Regnet och den eviga ryssvinden kändes som utmaningar. Det var bara att kavla upp mungiporna och börja streta. Då pajade datorerna. Östtyskland blev Nordkorea. När går nästa kärra till Spanien!?

Men allt går över. Även Nordkorea. Det handlar om tid. Om när? Inte om, utan när? Ha det i åtanke när du ser videon nedan.

När!?

* * *

Svartvitt foto intresserar mig allt mer. Visst kan färg ge mervärden – för att prata byråkratiska. Men den kan också stå i vägen – för att prata politikiska. Efter att ha tagit denna bild vid en välskött rastplats satte jag mig ned för att försöka förstå. Jag lyckades inte.

miljosvinUt med spisen bara! Låt andra ta hand om skiten. Jag lever under egna lagar.

Nu står det första hjulparet på det nylagda spåret vid den gamla stationen i Torngård. Det är förstås järnvägsentusiasterna i Ölands Järnväg som jobbar vidare på sin vision att ”på något sätt återskapa en liten del av Ölands tidigare järnvägsnät”. Man arbetar konsekvent och steg för steg.

vagnsaxel_torsgards_stationHjul och axel. Vi väntar med spänning på nästa steg i utvecklingen…

Gråvädret håller Öland i ett järngrepp. Mitt på dagen måste jag använda 400 ISO för att få något så när hyfsade slutartider. Ljuset är spännande, eller ska jag säga ”frånvaron av ljus är spännande”? Mellan bilderna nedan från Seby läge är det bara minuter.

sebykust_soderutSöderut. Regnet har upphört och molnen lättat en aning.

silverstrandLjuset vid Seby läge växlar från sekund till sekund när mörka moln flyger fram på himlapällen. I rådande lågvatten blottas stora delar av kalkstensstranden.

kalkflakKalkstränderna är ofta indelade i nästan färglösa ”rutor”. 

maktigstrandLandskapet är många gånger paradoxalt, platt men kraftfullt.

Ännu har inte alla flyttfåglar dragit söderut. Det kacklas rätt friskt där uppe i skyn, även nattetid i kolmörker. Om vinden inte är för hård hör man ”gåsasnacket” på sannolikt en kilometers avstånd.

gasplog_utan_skrap_efter_gas_6Väldresserade gäss flyger precis som jag vill och bildar vertikal från hörn till hörn. Bra jobbat!

Det är ofta intressant att detaljstudera sina foton. Ibland hittar man spännande – eller skrämmande – detaljer. På bilden ovan har jag retuscherat bort den. Men i delförstoringen nedan ser vi den tydligt: ”pinnen”. Jag kan ingenting om fåglar. Därför undrar jag om nån läsare har en aning om vad som hänger efter gås nummer tre – nedifrån räknat?

gasplog_detaljJa, vad har gåsen hängande efter sig? Objektet har formen av en lång pinne med en ”visp” i änden.

Det fina med gråväder är att det, fotografiskt sett, finns så många möjligheter till udda bilder. Gråvädret suddar ut våra invanda bildschabloner av exempelvis landskap och vyer. Öland brukar oftast bada i sol och färg. Nu liknar ön ”visuellt gråpapper”. Nedan har jag tagit vara på det ännu gröna gräset i förgrunden mot det tristbruna fältet och den nästan helt färglösa bakgrunden.

falt-mot-sverigeSkördat fält i sluttning ned mot Kalmarsund. Strimman vi ser längst bort i bild är Sverige.

_ _ _ _ _

Alvarsamt är numera en måndagsblogg. Nästa inlägg publiceras 06:30 den 31 oktober.
Märkt , , , , ,

2 tankar om “alvarsamt fortsätter på alvarsamt2

 1. Tony skriver:

  Fågelskådare av rang lär jag aldrig bli.Men uppförstorat 500+% på 42″ ser det ut som sjögräs, snöre eller liknande.Det verkar inte vara ngt arttypiskt i alla fall.

  Kan man tro att det blir fler markbundna bilder framöver? Inte bara pga väder o vind. Även lagar kan ju ställa till det. Hur är det med drönarlagen? vad säger datainspektionen/ länsstyrelsen? jämställs Kap med drönarfotografering i övervakningsfrågan. Det kanske blir att ställa in teleskopstången i garaget också om de får bestämma./Tony

  • degerhamn skriver:

   Tony. Efter din analys utgår jag från att ”snöret” är ofarligt och att gåsen klarar sig. Tack!

   Domstolsutslaget häromdagen är ytterligare ett bevis på ”juridisk anakronism”. I botten lär ligga lag från 1977; den är alltså 39 år gammal. Sen dess har det onekligen hänt en del i synen på övervakning och säkerhet. Terrorhot och ett nytt slags kriminalitet har blivit ”vardag”. Samtidigt har det gjorts enorma framsteg inom teknik, foto, data, optik och flyg. I denna föränderliga värld framhärdar ”vissa myndigheter” i tron att vår syn på den är statisk. Vi är redan fullständigt nedlusade med övervakningskameror, både lagliga och olagliga. Vad ytterligare några smällor uppe i det blå skulle förstöra för människans integritet övergår mitt förstånd. De flesta drönarpiloter utför viktiga jobb. Personligen tror jag domstolsutslaget är ett slags ”ersättning för den polis som inte längre finns” och som därför inte rår på de idioter som pekar med grön laser eller flyger drönare nära exempelvis flygplatser. Blir förslaget lag har jag hört att vi blir vi ensamma om den i Europa. Det är bara att säga grattis till helyllebyråkraterna och låta omvärlden skratta ut oss! Hur KAP ska bedömas återstår att se. Man tillsätter väl en utredning som ska lämna sina djupa tankar till en beredning som ska föreslå ett utskott som ska lämna över till en arbetsgrupp som ska…

   Dock finns hopp. Sune Flisa är fortfarande i livet. ”Keep flying!”, skrev han omedelbart efter utslaget på sin indiska blogg med etthundratolv miljoner följare. Han kommer säkert att uppmana till civil olydnad i alla samhällssfärer, på alla tänkbara mediala scener även i fortsättningen. ”Någon jävla ordning” måste det trots allt vara, inte bara i ett parti utan också på lagarna. Ingen klart tänkande politiker eller lagvrängare ska ostört få genomdriva att Sverige förlorar 3 000 jobb i en expanderande marknad – till stor det till människans hjälp. Vi skäller på lagproduktionen inom EU men man bör inte kasta sten i glashus. Vi producerar egna lagar i parti och minut, lagboken sväller i sån takt att bara utvalda hänger med. Vårt samhälle dignar i dag under problembördan. Ägna krafterna åt att lösa de reella och farliga problemen och ge fan i futiliteterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: