och det varde måndag…

_mg_4570_bHösten är ovanligt färglös i år. Men det finns undantag. Vissa partier utmed Bergstigen i Degerhamn är några.

tradetMen även det färglösa har sin tjusning. Detta vackra bladlösa träd skimrar i vitt, grått, gråblått, svart.

”Södra Öland ska lyftas igen.” Ja, så skriver Östra Småland. Det mesta man drömde om 2009 verkar ha gått upp i rök eller blivit kvar på startlinjen. Nu vet inte jag vad man hade för visioner för sju år sen, men tydligen var de många, eftersom tidigare kommunalrådet Kent Ingvarsson (M) i veckan levererade en riktig högersmocka i samma artikel: ”Utvecklingen har varit katastrofal med allt snabbare urbanisering.”

Vad göra? Kent Ingvarsson föreslår en landsbygdsutvecklare för södra ön. Personligen tror jag inte mycket på en sån. All utveckling måste göras av invånarna, något som Kent själv säger i samma artikel: ”Men det är i första hand medborgarna själva som ska stå för själva utvecklingen. Däremot ska kommunen se till att det finns pengar.”

Jag tror inte på det heller. Allt företagande innebär risktagningar. Företagandets grunder är intresse och kunskaper och en stor slev jävlar anamma. Att kommunen genom ”pengar” skulle eliminera riskerna för företagande känns som fel väg. Ska allt i livet göras ”säkert” blir nog inte mycket gjort.

Även om urbaniseringen är katastrofal finns glädjeämnen. Vad sägs om denne göteborgare som vill bli åretruntboende i lilla Degerhamn/Södra Möckleby? Glädjande nog är några telefonnummerlappar på papperet rivna så det finns hopp om ytterligare en sydölänning! Eftersom jag är optimist säger jag redan nu: Välkommen hit!

goteborgare

Något som verkligen inte har gått i stå är uppbyggnaden av den omkullblåsta ladan i Degerhamn. Det var snart ett år sen orkanen Gorm som svepte av hela övervåningen på byggnaden 2015. Kåk och tomt såg ut som efter ett bombanfall och jag hade svårt att tro på en återuppbyggnad. Lyckligtvis hade jag fel och steg för steg närmar sig bygget sitt slut. Snacka om happy end.

januariGorm har sopat rent i november 2015. Vid Ölands södra udde blåste 27,5 meter per sekund.

augusti_2Augusti i år.

augustiLadan från luften i augusti i år. Om man jämför med villorna omkring ser man hur enormt stor byggnaden är.

augustiladaNorra gaveln under flyktiga sommarmoln.

lada_oktoberMitten av oktober 2016. Jobbet är kanske klart till ettårsdagen av orkanen Gorm?

Den av Länsstyrelsen stängda ställplatsen i Degerhamn är trots det förnuftsvidriga beslutet numera fylld av bilar, vanliga bilar. I går kom bilar på led, bilar åkte igen och nya fyllde på. Det kryllade av bilar, man kunde tro att man var i Stockholms city. Ur bilarna klev fågelskådare med sina mäktiga optiska kanoner.

sibirisk_jarnsparv_1Bilarna var så många att de fick ställas på led. Rep och skyltar vägledde förare som eventuellt fått pippi på hjärnan.

sibirisk_jarnsparv_3Alla spejade med fixerad blick mot nordväst. Alvarsamts utsända såg intet, bara tristgrått hav och en ännu tristare Sverige i fjärran. Vad fotograferade man med dessa muskedunder?

sibirisk_jarnsparv_2Mystiken tätnar. Fotograferar man sand? Fotograferar man vatten? Fotograferar man det hemska Sverige? Ingen vet. Tystnaden ligger tät över strandlivet – som ett lock till tryckkokaren.

sibirisk_jarnsparv_4Stora Nikonsmällor på stativ, som under fotbolls-VM eller vid filmfestivalen i Cannes. Vilken kändis är på ingång? Från havet? Kommer kanske Sune Flisa simmande från Shimla, Indien?

sibirisk_jarnsparv_5Efter en stund lättade tystnaden en aning och många av männen med fotokarbiner tycktes slappna av en smula. Vår utsände reporter tog mod till sig och frågade. Svaret: En (en enda!) sibirisk järnsparv.

Det lär krylla av fågelskådare även nere vid fyrplatsen. Orsaken är att där inte finns en (en!) utan mängder av rara fåglar. De har kommit som snedseglare med den envisa hårdvinden från Ryssland! Svenska Dagbladet skriver att ”Ryskt extremväder flax för svenska fågelskådare”. Sibiriska järnsparvar och azurmesar lär – exempelvis – kunna avnjutas i okularet. Tusen ornitologer lär ha invaderat ön. Hur många fåglarna är låter jag vara osagt.

skarvarSkarv på reven vid södra udden. Den är inte alls rar. Kanske därför många vill skjuta den, medan andra protesterar.

Apropå fåglar ser fågelsjön i Degerhamn ut att växa igen allt mer. Eller luras ögat av sjöns framtoning i årstidernas olika förklädnader?

oktober_2016Fågelsjön i oktober 2015. Grönt lyser med sin frånvaro. Ockrafärgerna tar över.

augusti_2015I augusti 2015 var i stort sett allt i motivet grönt. 

hostHösten går långsamt mot vinter. Det döda bryts ned för att ge näring åt det kommande. Långt bort skymtar en vår…

Att Alvarsamt mest huserar på södra Öland hindrar inte att vi nån enstaka gång uppmärksammar något berömvärt på norra ön. Kommunalrådet i Borgholm, Ilco Corkovic (S), betalar luncher och bensin ur egen ficka. Det skriver lokala medier, bland andra Barometern, den 15 oktober. Ilco har, enligt Östran, inte fakturerat representationsluncher och liknande efter sitt tillträde 2014.  Han betalar själv även om han exempelvis bjuder en företagare på lunch. Ilco menar att arvodet täcker utgifterna. Bravo, Ilco! Alvarsamt lyfter på hatten. Så borde flera jobba inom politiken.

Den i en kommentar utlovade videointervjun med Sune Flisa gick inte att genomföra. Det blev den gamla vanliga visan: Bråk om honorar. Att en liten kulturpublikation som Alvarsamt ska betala inte mindre än 40 000 kronor för en treminuters intervju är i grövsta laget. Vi erbjöd hälften, men gode Sune tvärnobbade.

Sune Flisa är i stället åter beredd att kasta sig in i både politiken och byråkratin för att – som han själv säger – leda södra Öland mot en storslagen framtid. Första steget är att med nästan hundraprocentig säkerhet utnämna sig själv till länets nästa landshövding. I ett mejl till tillförordnade hövdingen skriver Sune att han ”är den utan konkurrens bäst lämpade för jobbet”. Att gode Sune bara för en kort tid sedan krävde stängning av landets länsstyrelser tycks han helt ha glömt bort. Nå väl, nedan publicerar vi – med viss tvekan – Sunes mejl till Malin Almqvist, tillförordnad landshövding och länsråd i Kalmar län:

sunemejl

För övrigt kan noteras att min fru köpt årets första pepparkakor. Det ryktas att vi går mot nåt slags högtid…

_ _ _ _ _

Alvarsamt är numera en måndagsblogg. Nästa inlägg publiceras 06:30 den 24 oktober.
Märkt , , , , , , ,

2 tankar om “och det varde måndag…

 1. Torbjörn Hartman skriver:

  Det har varit en händelserik vecka på Öland, denna vanliga sju-dagars period mitt i månaden och mitt i hösten. Väldigt ambitiöst av Sune Flisa att söka landshövdingejobbet. Om att ifall han inte skulle få jobbet, har man ändå en känsla av att han kommer att verka som en hövding i alla fall. Kanske att han har börjat som någon form av landsbygdsutvecklare för Öland genom att från Indien driva på luftmassor och därmed sällsynta transsibiriska järnsparvar mot den vackra och avlånga ön i Östersjön.
  Vi hoppas att SF inte går för långt och stimulerar annan rysk verksamt till att styra sina åtgärder mot vår del av världen.

  Denna mängd av folk i Degerhamns hamn har väl inte just setts se´n ställplatsens glansdagar. Om man bortser från skutornas hamnliv under början av förra seklet. Vi hoppas på många spinnoffeffekter i handelsbodarna i Södra Möckleby centrum, och att det kommer fler av dessa attraktiva spanobjekt.

  Visst är urbaniseringen ett gissel för utvecklingen på södra Öland; och andra platser. Staten kan alldeles utmärkt gå in med medel och åtgärder och stimulanser, som vägar, järnvägar, utlokaliseringar och återkopplingar, men behovet är för stort och på för många platser. Det visas i den svenska televisionen ett antal landsbygdsorienterande program där man bla jämför den svenska och den norska attityden till glesbygden. Den norska inställningen med en återkoppling av resurser verkar där vara framgångsrik. Skillnaden mellan länderna är trots allt att Sverige är större och mer ojämnt befolkat, men att det ändå skulle kunna göras något. Någon slags hjälp till självhjälp.
  Öland har också en egen urbanisering där inflyttningen mot Färjestaden(Kalmarförort) är väldigt tydlig. Vi tycker att Öland bör göras om till en(!) kommun med centralort i just Färjestaden. Man får en effektivare administration och ett nytänk där gamla cementerade boxar och inlåsningar försvinner och man startar om på nytt med stark framtidstro.

  Man kan ju också hoppas på att det kommer fler rara fåglar, i lagom stora intervaller, som ökar tillströmningen av folk mer kontinuerligt över året.

  Väldigt roligt är det att läsa Alvarsamt nu i denna veckovariant. Det blir många infallsvinklar och många tillbakablickar i hänvisningarna som gör att perspektiven fördjupas. Mycket givande.
  Vi hoppas att denna helg blir snabb, tidsmässigt,och att måndagen snart är här. Vi skall då sätta klockan extra tidigt så att vi är vakna och nyätna och fullständigt beredda.
  Trevlig höst!
  Hilsen/

  • degerhamn skriver:

   Bäste Torbjörn.

   Det var en makalöst positiv och mångfasetterad kommentar. Sune smälte som en mjukglass i Sahara och åkte genast till Stockholm för att – som han uttryckte saken: ”Låta mej porträtteras av landets kändaste nyllekluddare.” Han skulle dessutom låta sy upp en fiskbensmönstrad kostym – allt för att ge ett värdigt intryck vid installeringen till ny landshövding. Att tillförordnade landshövdingen, Malin Almqvist, dessvärre inte ens har besvarat Sunes brev tog honom senare i veckan mycket hårt. ”Länet är förlorat!” satte han som rubrik på en ännu inte publicerad ledare på Alvarsamt. Han skänkte kostymen till Kupan och lade ut porträttet på Blocket under rubriken ”Kändisar”. Pris: ”Kan diskuteras men inte under en mille”. Därpå embarkerade han Air India-kärran inslagen i flyttkartong märkt ”giftormar”. Alvarsamt önskade honom lycklig resa. Sedan dess är det tyst från gode Sune…

   Dessvärre blir morgondagens inlägg ytterst knapert på grund av ett omfattande datorhaveri. Redaktionen står just nu i valet och kvalet mellan ”ingenting” eller ”tröstinlägg”. Det lutar åt det senare men osvuret är bäst. Till nästa måndag hoppas vi dock vara på tårna igen för att kunna leverera och rulla ut enligt planerna.

   gråväderhälsningar

   Allan von Kompost
   redaktionschef

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: