salta fakta

Under en enda månad, december 2014, pressade vind och strömmar in 4 miljarder ton salt i Östersjön. Smaka på den summan: 4 000 000 000 ton salt! Visst biter den?! Detta grandiosa saltkar strömmade in med 200 kubikkilometer vatten. Kubikkilometer! En kubikmeter rymmer 1 000 liter. Och en kubikkilometer rymmer 1 000 000 000 kubikmeter, vilket är lika med… Nå ja. Jag vill inte blända mer med mina matematiska kunskaper.

Det är inte bara jag som säger tack och bock, även flora och fauna i det som ofta kallas världens mest förorenade hav får nu chans till ett bättre liv. Tillflödet har naturligtvis höjt vattennivån. Det talas om upp mot en halvmeter på sina ställen. Nere vid Södra bruket är vattennivåhöjningen tydlig. Tyvärr kan jag inte hitta bilder med exakt samma bildutsnitt, men skillnaderna mellan november 2014 och januari 2015 är ändå påtagliga.

salthögvatten_4I november 2014 är stranden i runda svängar drygt 10 meter bred. Det lilla tappra trädet står fortfarande kvar.

högvatten_4Nu i januari har trädet blåst bort och stranden är bara 2 till 5 meter bred.

salthögvatten_2Samma gäller åt söder. Stranden är i november förra året ungefär 10 meter bred.

salthögvatten_3Nu i januari 2015 är stranden mer än halverad. Du som vill veta mer om havet och det som påverkar livet däri kan klicka här.

 

Taggad , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: