sensommarvärme

sommar_ännuFlygfäet till vänster är betydligt mindre än en geting. Släktingen uppe till höger tror jag är ett slags fluga, mycket mindre än husflugan. Sigmas makroobjektiv 150/2.8. Naturligt ljus. 1/400 sekund, bländare 10 vid 100 ISO. Bilden är tagen på fri hand, en närmast idiotisk metod vid makrofotografering. Varför då? undrar någon. Jo, för att skärpedjupet kan vara så kort som en millimeter. Men ibland har man inget stativ. Testa då denna metod: Ställ in skärpan manuellt på det avstånd du vill använda. Sen gungar du extremt långsamt in och ut mot motivet. Precis när motivet blir skarpt knäpper du. Du får troligen göra många försök innan skärpan sitter där den ska. På djur är ofta skärpan viktigast på det öga som är närmast kameran. I denna bild är skärpan lagd på ”getingens” hitre öga. Att även den lilla flugan är något så när skarp får tillskrivas turen. Den råkade vara på ungefär samma avstånd från kameran som ”getingen”.

Märkt ,

2 tankar om “sensommarvärme

 1. jernis skriver:

  Själv tar jag en mugg varje förmiddag … för det är väl ringblomma? Hälsokost för både folk och flygfän. Vid sidan om pelargon också den prydnadsväxt jag mest förknippar med barndomens Öland.

  • degerhamn skriver:

   Ja visst är det ringblomma. Nyttig och god; jag äter blommor så snart jag kan, i hopp om att slå ut själv. 😉
   Ringblomman tillhör mina favoriter. Enkel och vacker. Är väl egentligen en sommarblomma som bara ska växa ett år men blommar ofta två. Dessutom självsår den sig på ett härligt slumpartat sätt. Man vet aldrig var de dyker upp nästa år…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: